Kalajoen Neliveto – Kyntää, kylvää – huoltaa ja kuljettaa

Säilörehun korjuu
Säilörehun korjuussa meillä on käytössä kaksi ajosilppuriin perustuvaa ketjua. Näin pääsemme suuriinkin päiväsaavutuksiin lyhyen korjuukauden aikana. Molempiin silppuriketjuihin kuuluu Kuhnin 4-roottoriset karhottimet, jotka jokaisen roottorin erillisillä korkeussäädoillä on tehokas, hellävarainen ja siisti karhotin tällaiseen ketjuun. Näin voidaan varmistaa heinän mahdollisimman pitkä kuivumisaika märkänäkin vuonna, kun karhotin lähtee silppurin kanssa yhtäaikaa pellolle.

Niitto ketjussamme tapahtuu aliurakoitsijoiden suorittamana. Käytössä on jopa neljä perhosniittoyksikköä, jolloin korjuun teho ei rajoitu niittoon, vaikka yksi koneista vaurioituisi tai olosuhteet ovat haastavat.

Kuljetukseen on aliurakoitsijat mukaanluettuna käytössä toistakymmentä perävaunuyksikköä, jolloin korjuuta voidaan suorittaa pitkältäkin ajomatkalta korjuutehon kärsimättä. Kaikki perävaunut on varustettu vähintään 22,5” rengastuksin, kaksi- ja kolmeakselisin asennuksin, jolloin peltoa rasitetaan mahdollisimman vähän, karhotuksen edelleen harventaessa ajourin paikkaa. Parhaimmillaan renkaiden päällä on lähes 500m3 rehua, niin ketjussa on pelivaraa niin siilolle kuin silppurille. Kiireisimpänäkin hetkenä voi siilomies seisottaa kärryä ennen purkua, niin että edellinen kuorma on kunnolla poljettu ja uusi voidaan ottaa.

Rehun poljentaan siilolla tai aumalla käytämme yhdessä ketjussa kahta isoa traktoria etukuormaimin. Tarvittaessa lisäpainotuksilla tehostamme painotusta, kuitenkin niin ettei asiakkaan siilojen rakenteet kärsi liian raskaasta koneesta märälläkään rehulla.

Lietteen levitys
Lietteen levitykseen olemme panostaneet vuosien varrella monin eri keinoin. Viimeisin suuri investointi on itsekulkeva Challenger Terra-Gator lietteen levitin. Terra on varustettu Schuitemakerin 8,4 metrin kiekkomultaimella, jolla liete voidaan levittää tehokkaasti myös turvemaille ilman ongelmaa kevyen turvemaan lauttaamisen ja tukkimisen kanssa. Samalla multaimella voidaan tarvittaessa levittää liete myös viljan sängelle. Nelipyöräinen kone rapu-ohjauksella, suurilla 1050mm leveillä renkailla varustettuna ei jätä peltoon jälkiä kevään kosteina hetkinäkään.

Itsekulkevan koneen lisäksi lietteen levitykseen käytössämme on kaksi traktorivetoista vaunua. Pintalevitysvarustuksella olevilla suurilla vaunuilla päästään edullisimpaan levitykseen kuutiokohtaisesti, jos kustannuksia haluaa karsia. Tarkkuutta tarvittaessa lisää satelliittiohjaus traktoreissamme, sekä mahdollisuus kytkeä vaunujen perään erilaisia multaimia, jolloin levittimistä tulee enemmänkin lannoittimia.

Lietteen siirtokuljetus
Lietteen siirtokuljetukseen käytössämme on todella tehokas rekka-auto, jolla pidemmälläkin siirtomatkalla pystytään kuljetuskustannus pitämään kohtuullisena. Etenkin talviaikaan etäkaivoihin siirrossa rekka-auto on erittäin kilpailukykyinen hinnaltaan, lisäksi turvallisuus liukkailla sivuteillä liikuttaessa on eriluokkaa, kun abs-jarrut löytyvät jokaiselta akselilta.

Kasvukauden aikana peltolevityksiin rekka-auto toimii tehokkaana parina Challenger Terra-Gatorille 50m3 siirtokontin kanssa.

Puutavaran kaukokuljetus
Kalajoen Neliveto toimii Metsä Groupin puutavaran kaukokuljetuksissa kotialueenaan Oulun eteläiset rannikkokunnat. Pääasiallisena alueena kotialueidemme lisäksi, jossa autojamme voit nähdä ovat Kemin Metsä Fibren sellutehtaat pohjoisessa, Metsä Board Eskolassa etelässä ja Junnikkalan Saha Kalajoella.
Suorakylvö
Kylvöurakointia suoritamme vuosittain noin 300-400 hehtaaria. Kylvökoneena on hyväksi havaittu ja todettu 4 metrin VM Aitosuorakylvökone. Toimivan vantaiston, suurien renkaiden ja suuren säiliökoon ansiosta haastellisemmatkin kohteet pystytään hoitamaan laadukkaasti ja nopeasti.

Peltotyöt
Kalustomme kattaa myös yleisimpiin peltotöihin lähes kaiken. 5-siipiset paluuaurat muovisiivillä ja 6-metrin hinattava lautasmuokkain perusmuokkauksiin. Tämän lisäksi kannattaa kysyä muitakin peltotöihin liittyviä palveluita.

Traktorityöt
Traktorikalustomme on edellämainittujen töiden lisäksi monipuolisessa käytössä.
Talvisaikaan kolmen alueauran, kärkiauran, polanneterällä varustetun lanan ja kuormaavan lumilingon kanssa onnistuu haastavammatkin talvihoitourakat. Osoituksena on yli 15-vuotta jatkunut metsäautoteiden hoito eri metsäyhtiöille. Haastavimmastakin kohteesta on saatu rekka-autoille kulkukelpoisia.

Perävaunujen kanssa olemme olleet liikennelupia vaativissa ajourakoissa niin pihapuun lehtien kuljetuksesta, hakkeen ajoon, kuin haasteellisempiin maasto-oloihin suoritettuihin maansiirtotöihin.

Monipuolisen perävaunuvalikoiman ansiosta kuljetukset onnistuu lähes kaikelle materiaalille kaikkiin paikkoihin.

Kuormaustyöt onnistuvat nykytraktoreilla todella monipuolisesti. Tehokas ja ulottuva kuormaaja yhdistettynä maastokelpoisuuteen ja perävaunun vetokykyyn, tekee traktorista perävaunun kanssa kilpailukykyisen paketin.